Als je een WordPress website hebt ontwikkeld of laat ontwikkelen dan is de hosting erg belangrijk. WordPress is een fijn CMS om mee te werken maar het kan soms ook redelijk zwaar zijn qua laden. Je wil natuurlijk wel dat je website snel is. Vergelijk daarom verschillende WordPress hosting providers met elkaar en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel hosting providers bieden hetzelfde aan en de grootste verschillen zullen zitten in de schijfruimte, dataverkeer en de prijs. Wat veel mensen echter vergeten is dat het “cachen” van je site ook heel belangrijk is. Helaas zijn de mogelijkheden niet bij alle hosting providers hetzelfde.

Caching mogelijkheden WordPress

Caching is belangrijk om je website snel te maken. Er zijn tal van mogelijkheden en manieren om je website te cachen. “Cachen” betekend eigenlijk dat bestanden, afbeeldingen en je websitestructuur ergens in het geheugen worden opgeslagen. Deze pagina’s die in de cache (geheugen) zitten zijn een soort snapshots van de pagina. Deze kunnen razendsnel getoond worden zonder dat er weer door alle code en database connecties moet worden gegaan.

Caching plug-ins WordPress

De meest populaire caching plug-ins van WordPress zijn de volgende:

  • W3 Total Cache (Gratis)
  • WP Super Cache (Gratis)
  • WP Fastest Cache (Gratis)
  • WP Rocket (Betaald)
  • WPLS (WordPress LiteSpeed) Cache (Gratis)

Alle 5 de plug-ins zijn erg populair en worden veel gebruikt echter is één combinatie tegenwoordig echt ontzettend goed en onderscheid ze van de rest en dat is WordPress LiteSpeed Cache.

Hosting providers hebben allemaal verschillende webservers, de meest voorkomende en gebruikte webservers zijn:

  • Apache
  • Nginx
  • LiteSpeed

Een LiteSpeed webserver in combinatie met de WordPress LiteSpeed Cache is tegenwoordig de beste optie om te nemen. Deze twee zijn volledig op elkaar afgestemd en met de juiste configuratie kun je je website echt ontzettend snel maken.

Conclusie

De andere webservers en caching plug-ins zijn niet slecht maar de combinatie van een webserver van LiteSpeed en de LiteSpeed Caching plug-in zijn uniek. Als je dus een nieuwe WordPress website gaat hosten, let hier dan op bij het maken van een keuze van hosting provider.